MEDYCYNA

Mocznik we krwi

Mocznik jest głównym końcowym metabolitem przemiany białkowej. Jego poziom zależy od dostarczania białek w pokarmach ich rozpadu oraz czynności nerek. Dopiero przy spadku przesączania kłębuszkowego o 50% dochodzi do wzrostu stężenia mocznika we krwi.

Prawidłowa stężenie mocznika w surowicy krwi wynosi 2,5-6,7 mmol/l (15-40 mg/dl).

Zwiększony poziom mocznika jest prawie zawsze wynikiem upośledzonej czynności wydalniczej nerek. Rzadziej jego wzrost jest spowodowany:

  • nasileniem katabolizmu białek, który towarzyszy chorobom wyniszczającym oraz leczeniem cytostatykami lub napromienianiem
  • krawieniami z przewodu pokarmowego
  • w głodzeniu

Obniżony poziom mocznika występuje:

  • w diecie ubogobiałkowej
  • we wzmożonej diurezie
  • w przypadku leczenia hormonami anabolicznymi
  • w ciąży
  • w niewydolności wątroby

PATRONAT

Ogólnopolska  baza specjalistów

 

REKLAMA