Mocznik we krwi
Mocznik jest głównym końcowym metabolitem przemiany białkowej. Jego poziom zależy od dostarczania białek w pokarmach ich rozpadu oraz czynności nerek. Dopiero przy spadku przesączania kłębuszkowego o 50% dochodzi do wzrostu stężenia mocznika we krwi.
Prawidłowa stężenie mocznika w surowicy krwi wynosi 2,5-6,7 mmol/l (15-40 mg/dl).
Zwiększony poziom mocznika jest prawie zawsze wynikiem upośledzonej czynności wydalniczej nerek. Rzadziej jego wzrost jest spowodowany:
- nasileniem katabolizmu białek, który towarzyszy chorobom wyniszczającym oraz leczeniem cytostatykami lub napromienianiem
- krawieniami z przewodu pokarmowego
- w głodzeniu
Obniżony poziom mocznika występuje:
- w diecie ubogobiałkowej
- we wzmożonej diurezie
- w przypadku leczenia hormonami anabolicznymi
- w ciąży
- w niewydolności wątroby