ZABAWY

PRZYGOTOWANIE POTRAWY

Wiek dziecka: od 3 lat

 

Cele:

  • Świadomość własnego ciała

  • Wyzwalanie radości, dobrego nastroju

  • Pobudzanie receptorów całego ciała

  • Oswajanie dziecka z „dobrym dotykiem”

 

 

Rekwizyty: brak

 

Miejsce zabawy:

pokój z miękkim dywanem, ewentualnie niezbyt miękkie łóżko

 

Co warto wiedzieć o zabawie?

Dzieciom sprawia ona wiele radości. Młodsze grupy przedszkolne bardzo ją lubią, a i starsze dzieci lubią kontakt z rodzicami, zwłaszcza tak miły. Zabawa ta może być również przyjemną przerwą w świątecznym gotowaniu.

 

Przebieg:

W momencie, kiedy dziecko ma ochotę na przytulanie się czy pieszczochy, Rodzic proponuje zabawę w przyrządzanie różnych potraw i to dziecko „jest potrawą”.

Może to być np. smażenie kotleta. Dziecko kładzie się na miękkim podłożu, tak jak woli: na brzuchu lub plecach i zaczynamy przygotowanie „kotleta” do jedzenia. Opowiadamy głośno każdą czynność:

  • mięso trzeba rozbić – nie za mocno klepiemy dziecko po tułowiu i nogach

  • teraz posypać solą i pieprzem – delikatnie opuszkami palców dotykamy dziecka (naśladujemy spadające przyprawy)

  • kotlet obtaczamy w jajku – przekręcamy leżące dziecko aby wróciło do pozycji wyjściowej

  • smażymy kotleta na patelni – szybki ruchy palców po ciele dziecka z naśladowaniem odgłosów smażenia (psss...)

  • teraz będziemy jeść kotleta, kroimy go nożem – ręką do łokcia przesuwamy po ciele dziecka w poprzek zaczynając od nóg do głowy lub odwrotnie

  • Mniam..., jaki pyszny był ten kotlet (teraz można dziecko wycałować po twarzy, przytulać, itp.)

 

Każdy rodzic może zaproponować świąteczną potrawę, która jest charakterystyczna dla rodzinnej tradycji.

 

Wskazówki:

Oprócz przygotowania kotleta możemy wymyślić wiele innych dań według podobnej zasady. Opracować kolejne czynności i po prostu pokazać ich wykonanie na ciele dziecka z wydawaniem odpowiednich odgłosów. Może to być robienie klusek, gotowanie zupy, itp.

 

PATRONAT

Ogólnopolska  baza specjalistów

 

REKLAMA