PRZYGOTOWANIE POTRAWY
Wiek dziecka: od 3 lat
Cele:
-
Świadomość własnego ciała
-
Wyzwalanie radości, dobrego nastroju
-
Pobudzanie receptorów całego ciała
-
Oswajanie dziecka z „dobrym dotykiem”
Rekwizyty: brak
Miejsce zabawy:
pokój z miękkim dywanem, ewentualnie niezbyt miękkie łóżko
Co warto wiedzieć o zabawie?
Dzieciom sprawia ona wiele radości. Młodsze grupy przedszkolne bardzo ją lubią, a i starsze dzieci lubią kontakt z rodzicami, zwłaszcza tak miły. Zabawa ta może być również przyjemną przerwą w świątecznym gotowaniu.
Przebieg:
W momencie, kiedy dziecko ma ochotę na przytulanie się czy pieszczochy, Rodzic proponuje zabawę w przyrządzanie różnych potraw i to dziecko „jest potrawą”.
Może to być np. smażenie kotleta. Dziecko kładzie się na miękkim podłożu, tak jak woli: na brzuchu lub plecach i zaczynamy przygotowanie „kotleta” do jedzenia. Opowiadamy głośno każdą czynność:
-
mięso trzeba rozbić – nie za mocno klepiemy dziecko po tułowiu i nogach
-
teraz posypać solą i pieprzem – delikatnie opuszkami palców dotykamy dziecka (naśladujemy spadające przyprawy)
-
kotlet obtaczamy w jajku – przekręcamy leżące dziecko aby wróciło do pozycji wyjściowej
-
smażymy kotleta na patelni – szybki ruchy palców po ciele dziecka z naśladowaniem odgłosów smażenia (psss...)
-
teraz będziemy jeść kotleta, kroimy go nożem – ręką do łokcia przesuwamy po ciele dziecka w poprzek zaczynając od nóg do głowy lub odwrotnie
-
Mniam..., jaki pyszny był ten kotlet (teraz można dziecko wycałować po twarzy, przytulać, itp.)
Każdy rodzic może zaproponować świąteczną potrawę, która jest charakterystyczna dla rodzinnej tradycji.
Wskazówki:
Oprócz przygotowania kotleta możemy wymyślić wiele innych dań według podobnej zasady. Opracować kolejne czynności i po prostu pokazać ich wykonanie na ciele dziecka z wydawaniem odpowiednich odgłosów. Może to być robienie klusek, gotowanie zupy, itp.