NIEPOTWIERDZONE TERAPIE

Enzymy

Enzymy są mało trwałymi substancjami, giną bowiem w temperaturze 37-47 stopni. Dzieje się tak podczas gotowania, pasteryzowania czy opiekania potraw. Enzymy giną również w momencie picia gorących napojów.

Naturalnym źródłem enzymów są:

  • surowe warzywa
  • owoce
  • nie przetworzone mięso
  • ryby na surowo bądź półsurowo.

W przypadku trawienia nie da się zastąpić jednego enzymu innym, służą one bowiem do trawienia innych pokarmów.

Odpowiednio do typu związków pokarmowych, odróżnia się:

  • enzymy proteolityczne – rozszczepiające białka,
  • enzymy amylolityczne – rozkładające skrobię i wiele innych węglowodanów
  • enzymy lipolityczne – działające na tłuszcze.

        Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Tutaj, w czasie żucia pokarm jest mieszany ze śliną, wydzielaną przez gruczoły ślinowe. Ślina zmiękcza pokarm i sprawia, że łatwiej go połknąć. Ponadto, dzięki enzymowi ptialinie, ślina rozpoczyna trawienie węglowodanów. W jamie ustnej zachodzi również proces odkażania. Następny etap procesu trawienia ma miejsce w żołądku. Tu białka, zawarte w treści pokarmowej, są poddawane trawiącemu działaniu soku żołądkowego. Obecny w nim kwas solny dezynfekuje pokarm i zapewnia kwaśne środowisko, w którym uaktywnia się główny enzym rozkładający białko – pepsyna. Następny etap trawienia ma miejsce w jelicie cienkim. Obok trawienia białek, węglowodanów (za pomocą amylazy, maltazy, laktazy i sacharazy) oraz tłuszczów (lipazy) w jelicie cienkim odbywa się również wchłanianie rozłożonych substancji. Wszystkie te enzymy są częściowo produkowane przez trzustkę, a częściowo przez błonę śluzową jelita.

W przewodzie pokarmowym enzymy rozmieszczone są następująco:

  • ptyalina w ślinie – rozkłada skrobię na glikozę działając w środowisku zasadowym,
  • pepsyna w soku żołądkowym – rozkłada białka na albumozy i peptony działając w środowisku kwaśnym w skutek obecności kwasu solnego, produkuje przyswajalne aminokwasy niezbędne do budowy silnych kości, skóry, komórek krwi, mięśni i innych narządów.
  • Kwas solny HCL z żołądku działa na włókna mięsa, jarzyn, owoców i drób. Trawi białka, związki wapnia, żelaza i przystosowuje je do form wchłanianych. Przy niedoborze HCL może dojść do anemii oraz takich chorób jak: niedokrwistość złośliwa,  rak żołądka, wrodzona achlorhydria, jak również schorzenia alergiczne. Brak HCL może wywołać stres, napięcie, złość i niepokój, a także niedobory witamin (przede wszystkim z grupy B) i soli mineralnych. 
  • trypsyna w dwunastnicy rozkłada cząsteczki białek na aminokwasy w środowisku zasadowym,
  • lipaza rozszczepia tłuszcze na glicerynę i kwasy tłuszczowe, które wykorzystywane sa przez organizm do odżywiania komórek skóry, chroniącej organizm przed siniakami (stłuczeniami)  i skaleczeniami, stanowi barierę dla wtargnięcia wirusów i substancji powodujących uczulenia (alergia, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka
  • amylaza podejmuje działalność ptyaliny,
  • enzym białkowy – erypsyna w jelicie cienkim (gdzie następuje wchłanianie), rozkłada albumozy i peptony (kontynuacja działalności pepsyny).

Jeśli któregoś enzymu jest mniej niż potrzeba, może to doprowadzić nie tylko do zaburzeń trawienia (wzdęcia, gazy, nieregularny stolec), ale prędzej czy później także do stanów chorobowych.  Brak lub niedobór pewnych enzymów lub zmiana ich aktywności w wyniku zmiany ich budowy, jest powodem wielu schorzeń (np. albinizm, fenyloketonuria, galaktozemia, methemo-globi-nemia).

Niedobory enzymów trawiennych mogą być przyczyną często występujących nieprzyjemnych objawów, a z czasem mogą doprowadzić do poważnych chorób:

  1. W początkowym okresie pojawiają się częste wzdęcia, świadczące o nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym.
  2. Kolejnym objawem jest biegunka lub zaparcia. 
  3. Przewlekłe utrzymywanie się tego stanu upośledza wchłanianie składników pokarmowych i w konsekwencji może doprowadzić do utraty masy ciała, osłabienia, złego samopoczucia, jak również do osłabienia systemu immunologicznego;
  4. Również długotrwałe pozbawienie organizmu enzymów sprawia, iż dochodzi do osłabienia systemu immunologicznego, powstaje wiele chorób, choroby umysłowe oraz nowotwory (rak).

Uzupełnianie enzymów w postaci suplementacji często jest bardzo pożądane, szczególnie w starszym wieku.. Dodatkowa suplementacja enzymami może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego. Enzymy używane w medycynie są najczęściej pochodzenia zwierzęcego. To może spowodować niepożądane działania uboczne. Część suplementów z enzymami jest pochodzenia roślinnego. Ale przy stosowaniu ich też należy zwrócić uwagę na potencjalną alergię.

Zwykle enzymy podaje się w przypadku zaburzeń czynności trzustki, a także w przypadku zaburzeń wchłaniania (tzw. biegunka tłuszczowa). 

Skuteczność leczenia ocenia się na podstawie ustępowania objawów zespołu złego wchłaniania.
Efekty moga więc wyglądac nastepująco:

  • normalizacja częstości wypróżnień i konsystencji stolca oraz zmniejszenie lub ustąpienie wzdęcia, 
  • przyrost masy ciała, 
  • zmniejszenie częstości występowania i nasilenia bólów brzucha. 
  • masa stolca poniżej 350 g/dobę, 
  • dobowe wydalanie tłuszczu w kale poniżej 15 g/dobę. 

Suplementacja wspomagająca trawienie:

  • zioła (mniszek, koper włoski, łopian, mięta, goryczka)
  • przyprawy (imbir, pietruszka, anyż, kardamon, kolendra, czarny pieprz, kminek, koper, liść laurowy)
  • mieszanki (toniki i herbatki “na trawienie”, np. Tinctura Cynarae Herbapol, Gastrobonisol, Cholitol, Succus Taraxaci, Krople żołądkowe T, DigesTonic, Gastrobon, Tabletki przeciw niestrawności Labofarm)
  • ocet przed posiłkiem (łyżka stołowa na pół szklanki)

Przeciwwskazania:

  • istnieją badania potwierdzające upośledzenie wchłaniania z przewodu pokarmowego podawanych jednocześnie związków żelaza i kwasu foliowego.
  • nadwrażliwość lub uczulenie na białko wieprzowe.
  • W ciąży preparaty te stosuje się tylko wtedy, gdy jest to niezbędnie konieczne i przewidywane korzyści zdrowotne dla matki przewyższają potencjalne ryzyko dla płodu. 
  •  nie należy podawać w przypadku chorób nerek, serca i wątroby
  • spożycie enzymów może mieć efekt przeczyszczający.

 

Źródła:

  1. http://www.janus.net.pl/zaburzenia%20trawienia.htm
  2. http://www.pfm.pl/baza_chorob/choroby-ukladu-pokarmowego/trawienie-w-jelitach—zaburzenia-enzymatyczne/130
  3. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyspepsja
  4. http://bez-recepty.pgf.com.pl/index.php?co=artyk&id_artyk=700
  5. http://www.faceci.com.pl/enzymoterapia.html
  6. http://www.czytelniamedyczna.pl/725,substytucja-enzymami-trzustkowymi-w-leczeniu-schorzen-trzustki.html
  7. http://naukadlazdrowia.pl/bromelaina-enzym-trawienny-z-ananasa

PATRONAT

Ogólnopolska  baza specjalistów

 

REKLAMA