Miedź we krwi
Miedź jest skłądnikiem wielu enzymów głównie z grupy oksydaz.Około 90% miedzi krążącej we krwi jest związana z białkiem nośnikowym - ceruloplazminą wytwarzaną w wątrobie. Około 60% miedzi pozostaje w kościach, mięśniach i w wątrobie.
Prawidłowa stężenie miedzi w surowicy krwi wynosi 12,6-25,2 ľmol/l (80-160 ľg/dl).
Zwiększony poziom miedzi występuje:
- zwężeniu dróg żółciowych
- w ciąży
- w marskości i zapaleniu wątroby
- w chorobach reumatycznych, kolagenozach
- w nowotworach, białaczkach
- w niedokrwistościach hemolitycznych, megaloblastycznych i syderopenicznych
- w nadczynności tarczycy
Obniżony poziom miedzi występuje:
- w niedoborach pokarmowych
- w upośledzonym wchłanianiu miedzi w przewodzie pokarmowym
- w zaburzonej syntezie ceruloplazminy
- w zespole nerczycowym
- w zwiększonym zapotrzebowaniu na miedź