Albuminy - krew
Albuminy to białka produkowane w wątrobie a w surowicy krwi pełnią rolę białek nośnikowych transportujących kwasy tłuszczowe, leki i niektóre hormony, utrzymują ciśnienie koloidoosmotyczne, są źródłem aminokwasów do syntezy innych białek.
Prawidłowe stężenie albumin wynosi 40-50 g/l (580-725 >ľmol/l).
Wzrost wartości stężenia albumin jest najczęściej spowodowane stanem odwodnienia organizmu.
Zmniejszenie stężenia albumin (hipoalbuminemia) występuje:
- we wrodzonych defektach syntezy albumin
- w stanach głodzenia, niedożywienia, nieprawidłowego żywienia
- w zaburzeniach wchłaniania i trawienia
- w stanach zapalnych jelit (upośledzenie wchłanianie białka)
- w zespole nerczycowym (nadmierna utrata białka)
- w stanach zapalnych skóry i oparzeniach (nadmierna utrata białka)
- w rozstrzeniach oskrzeli (nadmierna utrata białka)
- w przewlekłych krwawieniach
- uszkodzeniu wątroby (niedostateczna biosynteza białek)
- w chorobach nowotworowych, nadczynności tarczycy, posocznicy (wzmożenie katabolizmu białek)